Visitors

Dagens Datum

Grattis

Beijing lokal tid

Sverige tid

Gamla blogginlägg

Family 2012

Family 2012

Family 2011

Family 2011

Family 2010

Family 2010

Family 2009

Family 2009

Family 2008

Family 2008

Family 2007

Family 2007

Family 2006

Family 2006

Hitcounter

Who's watching?

free counters

About Me

Populära inlägg

fredag 4 juli 2008
Vi trodde att gårdagens naturupplevelse med alla storslagna vyer skulle vara svårslagen men dagens besök i sequoiaparken var nog snäppet bättre.

Efter att ha lämnat Kaliforniens Svenstavik....Oakhurst hette det visst, så begav vi oss upp för slingriga serpentinvägar. Klimatet ändrades snabbt från ingen växtlighet till rena urskogen, mossbeklädda träd, spår av skogsbrand m.m. Vi kunde ändå inte ana vad som väntade. Man åker upp till drygt 2000 m höjd och de högsta bergen i Sierra Nevada är drygt 4000 meter höga.

När vi såg första riktigt stora sequoian så blev det till att ställa sig på bromsen och springa ut och kolla. Giganstiska träd som är upp till 2500 år gamla...och lever fortfarande. Vilka spiror!

Vi stannade och lånade toaletten på detta ställe. Fick oss samtidigt några fina vyer. Tidigare hade vi ätit en otroligt god pizza mitt ute i "nowhere".

Till sist kom vi till huvudattraktionen. Jan Sherman...förlåt general Sherman kallas han visst. Ser inte så stor ut på håll...trots 80 m hög.

Ett besök på närmare håll ger lite mer respekt. Diametern är 11 m!!! Måste ses i verkligheten för att uppleva hur mäktigt trädet faktiskt är. Vi läste på några informationsblad att trädet inte växer på längden utan bara på bredden numer, precis som fullvuxna amerikaner. På ett år växer den i volym motsvarande en vanlig hederlig svensk fullvuxen tall.

Som överallt vi har varit är det otroligt välordnat och som gjort för turister. Här är ett litet museum som berättar mer om sequoias. Trädet i förgrunden ser nästan oäkta ut, men vi kan intyga att det är verkligt!

När vi sett färdigt på träden begav vi oss vidare mot Bakersfield som ligger ca 10 mil från parken. Landskapet ändrades lika snabbt som vi färdades nedför sluttningarna. Jag tittade till på termometern i bilen och helt plötsligt var det 36 grader varmt nere på slätten. Innan dess uppe i bergen hade det kanske varit 20-25? Vi körde igenom apelsin och citron odlingar.

Vi stannar en natt i Bakersfield för att åka vidare mot Las Vegas, det verkar vara ca 4.5 timmars bilfärd genom öken.

1 comments:

Anonym sa...

Heftiga träd minsann! Men Vicky ser inte så glad ut, längtar hon efter mamsi...?